söndag 31 mars 2013

Brygd #116: Skumpaöl



Detta blir en fortsättning på det franska temat med champagnejäst, denna gång utvidgat med fransk humle i from av strisselspalt. Denna lite ovanliga humlesort odlas i Alsace, och ger eleganta och subtila örtiga aromer. Jag har tidigare använt den i en slags belgo-ipa som bryggdes i början av 2009. Jag blev väldigt nöjd med resultatet, men den försvann snabbt från Humlegården och har därefter ännu inte tagits in igen.

Men inför detta projekt letade jag lite mer ordentlig efter den, och hittade den hos den danska nätbutiken Brygladen. Det blev inte billigt direkt men förhoppningsvis blir det värt det. Det öl jag ämnar göra är i grunden en tripel fast med lite mer humle än vad som är brukligt, också med en annorlunda jäst då förstås. Namnet på ölen är jag som vanligt inte så värst nöjd med, men det var det bästa jag kom på.

Data:
  • Satsstorlek 20 l
  • OG 1090
  • FG 1014
  • Abv 10 %
  • IBU 35
  • SRM 4 (halmgul)
Extraktgivare:
  • 7 kg pilsnermalt
  • 1 kg strösocker
Infusionsmäskning vid 64 C i en timma.

Humle:
  • 20 g admiral i 20 minuter
  • 50 g strisselspalt i 20 minuter
  • 50 g strisselspalt vid kokslutet
Total koktid 90 minuter.

Jäst:

Jäsning med Lalvin EC 1118 (halva jästkakan från Champisölet)
  • vid 19-21 C i 5 dagar
  • vid 24 C i 5 dagar
  • vid 16-17 C i 11 dagar.
Övrigt:
  • Vattenbehandling med 3 g kalciumsulfat, tillsatt 20 minuter från kokslutet
  • Klarning med 1/2 krm Protafloc, tillsatt 20 minuter från kokslutet
  • Kolsyrejäsning på flaska med strösocker, 7 g/l
Provsmakning (8/5 2013):

Drygt två veckor efter flasktappningen öppnas bygelflaskan med en sådär perfekt ljudlig smäll, och upp hälls ett lätt disigt gult öl med en stor och ganska krämig vit skumkrona.

Aromen bjuder på mandelmassa och lite apelsin samt en del lätt fenoliska toner. Ovanpå det tydliga blommiga humletoner. En lätt men inte störande alkoholton ger sig till känna på slutet.

Medelstor kropp med en påtaglig men inte överdriven kolsyra. Smaken har en måttlig men tydlig sötma med en väl matchande mjuk beska.

Det förmenta släktskapet med belgisk jäst bekräftas verkligen här; det smakar som en typisk stark ljus belgare. Av den mer välgjorda sorten skulle jag vilja tillägga. Jag får fundera på om jag kan hitta en lämplig Fabrikörn vs.-motståndare inom just nämnda öltyp.

1 kommentar:

  1. Sitter och smuttar på denna nu! Riktigt trevlig! får tripel vibbar av den! alkoholen märks knappt alls något jag inte riktigt får till i dessa starkare ljusa öl. .

    SvaraRadera