Sommaren 2008 var jag nere i Plzen, och utöver det obligatoriska besöket på Pilsner Urquell så besöktes ett antal mindre bryggeripubar i trakten. De flesta hade ungefär samma sortiment, en Svetle (oftast 10), en mörkare variant (Tmave eller Cerne) samt en underjäst veteöl.
På ett av ställena hade man dock en lite starkare variant av sin pilsner, en Svetle 19, som väl låg på uppåt 9 % i alkoholstyrka. En slags tjeckisk imperial pilsner. Även om den var lite ofärdig och jästig så kändes det ändå som en typ av öl som det borde laboreras lite mer med.
Efter att ha gjort ett antal extra starka pilsner med tysk karaktär tyckte jag därför det var dags att pröva på en tjeckisk variant denna gång.
Data:
- Satsstorlek 22 l
- OG 1070
- FG 1012
- Abv 7,5 %
- IBU 70
- SRM 6 (gyllengul)
- 7 kg pilsnermalt
Humle:
- 30 g magnum i 80 minuter
- 40 g saaz i 20 minuter
- 40 g hallertau tradition i 20 minuter
- 40 g saaz i 5 minuter
- 40 g hallertau tradition i 5 minuter
- 20 g saaz, torrhumling
- 20 g hallertau tradition, torrhumling
Jäst:
- vid 10-15 C i 8 dagar
- vid 15-20 C i 10 dagar.
- vid 1-3 C i 14 dagar (kallagring)
- Klarning med 1/2 krm Protafloc, tillsatt 20 minuter före kokslutet
- Kolsyrejäsning på flaska med strösocker, 5 g/l
Bygelflaskan hälls upp gyllengul med en påtaglig disighet och ett fint vitt skum. Disigheten är lite förvånande för en lager, även om torrhumlingen förstås har gjort sitt till. Kanske var lagringstiden lite för kort?
Ganska skön gräsig och örtig humle på en sädig maltbakgrund, en lätt alkoholton stör en aning.
Medelfyllig med mjuk kolsyra. Torr till halvtorr med påtaglig beska. Gott, men ingenting jag kommer kasta mig över framledes.
Fabrikörn vs. Mikkeller Draft Bear (7/7):
Trots att Imperial Pilsner är en ganska ovanlig ölstil, har jag för andra året i rad lyckats finna en motståndare, och denna gång är det en amerikanskhumlad version från Danmark, nämligen Mikkeller Draft Bear (MDB).
Vid upphällning är ölen relativt lika. Fabrikörns är aningen ljusare och aningen grumligare, men har ett kompaktare och snyggare skum.
Jag tvingas konstatera att jag var aningen hård vid min första bedömning av Svetle 16 ovan. Vid provning av senare flaskor har jag uppskattat den betydligt mer. Kanske har den helt enkelt mognat lite, för nu har den skönt fruktiga och örtiga aromer och alkoholtonerna känns som bortblåsta. MDB har tydliga citrusfruktiga humlearomer, aningen endimensionella faktiskt. Detta tillsammans med vissa alkoholtoner (MDB ligger på 8,0 %) gör att Fabrikörn vinner knappt i aromen.
Munkänsla och kolsyra är likvärdiga, torrheten likaså. Mikkellerölen har en lite tydligare beska, men samtidigt aningen oren. Det här var nog inte Mikkellers bästa öl - utan att vara dåligt på något sätt - och Fabrikörn avgår faktiskt med en knapp seger.
Fabrikörn - Omvärlden 18-18 således.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar