lördag 12 juni 2010

Brygd #67: C4 IPA - en humlebomb


Min nya dubbel-ipa är mitt fjärde försök i genren. Mitt första försök har jag inte så där jättemycket minnen av, men jag har för mig att jag tyckte den var god. Mina två senaste försök har gjorts med de nyzeeländska humlesorterna riwaka och pacific gem. De har också varit goda, men jag har saknat det där riktiga trycket i humlen. Orsaken har nog varit för lite humle, vilket jag diskuterar här.

Sagt och gjort, denna gång fick det bli 400 g humle på en 22-literssats. Jag använde 100 g vardera av de amerikanska humlesorterna cascade, centennial, chinook och columbus. Denna humle blandade jag sedan i en stor skål. Låt oss lustiga vara och kalla denna explosiva blandning för C4. För första gången testade jag mäskhumling, d.v.s. att man låter humlekottar ligga med i mäskningen. Detta är tänkt att ge en del aromer som på något mystiskt sätt inte kokar bort under vörtkoket. Likaså använde jag mig av first wort hopping (FWH), d.v.s. att humle får ligga med i kokkärlet från början av lakningen. Även här ska aromämnena på något magiskt vis stanna kvar under vörtkoket.

För första gången gjorde jag också min dubbel-ipa west coast style, d.v.s. enbart med ljus basmalt (och lite socker).

Data:
 • Satsstorlek 22 l
 • OG 1081
 • FG 1012
 • Abv 9,1 %
 • IBU 100+
 • SRM 7 (ljust bärnstensfärgad till orange)
Malt och extraktgivare:
 • 7 kg pale ale-malt (maris otter)
 • 500 g råsocker
Infusionsmäskning vid 65 C i en timma, vid slutet hade temperaturen sjunkit till 64 C.

Humle:
 • 50 g C4, mäskhumling
 • 50 g C4, FWH
 • 100 g C4, 20 minuter
 • 100 g C4, 0 minuter
 • 100 g C4, torrhumling
Total koktid 90 minuter.

Jäsning:
Jäsning med Safale US-05
 • i 9 dagar vid 22-24 C
Övrigt:

Kolsyrejäsning på flaska med råsocker, 5 g/l.

Bedömning (24/6):

Orange med lätt köldgrumling. Mycket tallbar och citrus, en del aprikos, och en lätt aning av anis och lakrits. Torr med rejäl, lång, rustik beska. Gott, kanske till och med mycket gott, men inte lika bra som t.ex. Death by hops som jag drack på SM 2010. Bra mängd humle, och om jag hade fått önska så hade jag velat ha lite mer tropiska frukter. Jag kanske borde ha kastat in lite amarillo också?

Fabrikörn vs. Amager Nitro (27/8):Amager Nitro (t.h.) är aningen men ändå märkbart mörkare, skummen är ganska identiska.

Fabrikörn's arom drar tydligt mer åt tallbar & anis, medan Amager Nitro har mer parfymiga toner och mer tropiska frukter. Fabrikörn's har visserligen en del persika, men Amager drar mer åt litchefrukt, mango och passionsfrukt. På minussidan kan nämnas att Amager har en lätt alkoholisk ton med inslag av lösningsmedel, medan Fabrikörn's har en lite lantlig, robust ton.

Amager känns aningen lenare i munnen, och med en lite behagligare kolsyra. Inga minuspoäng till Fabrikörn's dock, utan det är snarare Amager Nitro som har en väldigt behaglig munkänsla.

Fabrikörns är aningens torrare, beskan är ungefär samma.

Sammanfattningsvis förlorar Fabrikörn denna match, framförallt på en lite sämre humlearom.

11 kommentarer:

 1. En humlebomb vid namn C4 samma humleuppsättning planerade jag faktiskt förra året. Dock föll det på att det saknades ett C på Humlegården :( Kanske dags att göra en egen humlebomb till hösten.

  SvaraRadera
 2. Jaha, där ser man, aldrig får man vara originell :-(.

  Men allvarligt, gör en C5 i stället, och inkludera t.ex. Citra. Eller Cluster. Eller både och (C6 mao).

  SvaraRadera
 3. Ju fler C-n desto bättre :) Det ligger i "konceptöls"-högen. Citra har vi använt tidigare med mycket goda resultat. Kanske blir en sådan med kontinuerlig humling med humle var 5e minut eller så.

  SvaraRadera
 4. Lycka till! Och kom ihåg att man aldrig kan ha för lite (arom-)humle i sin dubbel-IPA.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 10. Har du något nytt öl på gång Fredrik?

  SvaraRadera
 11. I oktober ska jag vara i gång igen om min köksrenovering är klar. Se och diskutera gärna vidare här: http://fabrikorekstedt.blogspot.com/2010/05/bryggningar-hosten-2010.html

  SvaraRadera