Jag glömde visst oljan. |
Jag har inte mycket till över för att fira olika slags "jubileer". Som att man har levt i 50 år eller att man har rejtat 10 000 öl på RateBeer. Eller att man brygger öl numero 200. Till skillnad från de förstnämnda så har det sistnämnda dock (just) inträffat, och jag tycker det ändå var värt att påpeka att det då (helt oavsiktligt) blev ett "champagneöl". Eller vetevin som jag väljer att kalla det.
Oavsett namn är jästen alltså en champagnejäst, närmare bestämt WhiteLabs WLP 715. Jag har tidigare rotat lite i det här med champagnejäst, och i synnerhet den låga till måttliga utjäsningen, helt i kontrast med hur det beskrivs i fablernas värld (hembryggarvärlden). Just WLP 715 verkar dock ha viss förmåga att jäsa maltotrios enligt de fåtal datapunkter jag har samlat in, och jag är nyfiken på var det kommer hamna.
För att få ytterligare information skickade jag iväg en mejlfråga till WhiteLabs. Redan efter två timmar fick jag svar, men kanske borde den som svarade tagit lite längre tid på sig att kolla upp fakta.
Hi Fredrik
The WLP715 is designed for wines and ciders and will not ferment maltose nor will it ferment maltotriose. We do not recommend using this strain for beer fermentation. I hope this helps you and look forward to hearing from you in the future..
Cheers
Med tanke på att flera hembryggare har jäst med den med helt normal utjäsning är det helt uteslutet att den inte skulle jäsa maltos. Och i länken ovan från White Labs så rekommenderar de den faktiskt till "Wild speciality beer", vad i allsin dar det ska betyda. Så nej, det där hjälpte mig faktiskt inte det minsta, och det är högst tveksamt om jag kommer höra av mig igen.
Nåväl, vetevin brukar oftast göras i amerikansk stil, d.v.s. med modern humle och en neutral amerikansk jäst som US-05 eller liknande. Utöver att man har en rejäl andel vetemalt, så brukar specialmalten ligga på en lägre nivå jämfört med kornvin. Även humlenivåerna tenderar ligga lägre, men det finns stor variation. Jag fastnade för lite högre nivåer humle, och med humlesorter som brukar associeras med toner av vitt vin. Och så valde jag som sagt champagnejäst.
Data:
- Volym 20 l
- OG 1,090
- FG 1,018
- ABV 10,1 %
- IBU 60
- SRM 4
Mäskning:
- 3 kg pilsnermalt
- 4 kg vetemalt
- 1 tsk laktol
- 1 tsk kalciumklorid
Infusionsmäskning vid 63 C i en timma.
Kok:
- 10 g citra och nelson sauvin vardera i 20 minuter
- 40 g citra och nelson sauvin vardera i 20 minuter
- 50 g citra och nelson sauvin vardera i vid kokslutet
- 1 krm Protafloc i 20 minuter
- vid 20 C i 6 dagar
- vid 22 C i 5 dagar
Fastnar för "hur det beskrivs i fablernas värld (hembryggarvärlden)" och upptäcker hur mycket jag saknar dina prestigelösa inlägg om din bryggarkunskap och dina erfarenheter i förhållande till "fablerna". Det är främst du som räddat mig från att gå på pumpen och fått mig att behålla fokus på att försöka god öl. Tack för det.
SvaraRadera