Nio nyanser av brunt. |
En bred kategori av öl som jag alltmer har lessnat på är porter, stout och liknande. Några favoriter har jag fortfarande som slinker ner då och då, men oftast hoppar jag över denna typ av öl om det finns något annat intressant att välja på. Jag brygger inte slika öl i någon nämnvärd utsträckning heller.
Ett undantag är dock min brunporter; en personlig favorit som jag ständigt återkommer till. För att variera mig lite tänkte jag dock dra ner på specialmalterna lite och göra en slags brunöl i stället. Portern uppstod ju ur 1700-talets brunöl, och någon tydlig gräns finns det väl inte, i synnerhet inte med såpass mycket brunmalt som jag använder nedan.
Målet är att tävla med detta öl på Amylases Vinterölsträff i början av december, det återstår att se hur väl det tas emot där.
Data:
- Satsstorlek 25 l
- OG 1065
- FG 1018
- Abv 6,2 %
- SRM 25 (kastanjebrunt)
- BU 30
- 5 kg pale ale-malt
- 1 kg karamellmalt (SRM 80)
- 1 kg brunmalt
- 200 g mörkt muscovadosocker
Humle:
- 10 g northern brewer i 60 minuter
- 40 g bramling cross i 20 minuter
- 60 g bramling cross vid kokslutet
Jäst:
Jäsning med Wyeast 1469 (West Yorkshire), 1/4 av jästkakan från vintervärmaren.
- 5 dagar vid 23 grader
- 10 dagar vid 22 grader
- Vattenjustering med 5 kalciumklorid, tillsatt 20 minuter från kokslutet
- Klarning med 1/2 krm Protafloc, tillsatt 20 minuter från kokslutet
- Kolsyrejäsning med strösocker, 4 g/l
Bedömning (2014-11-12):
Jag var lite rädd för att det här ölet skulle bli för mörkt, men det har en perfekt rödbrun kastanjenyans med ett krämigt beige skum.
Aromen är fruktig, karamellig, nötig och lätt rostad med toner av viol och anis. Det sistnämnda kan härröra från såväl bramling cross-humlen som muscovadosockret. Kanske är det detta som förnims i viss pärla anis?
Kroppen är medelfyllig, kolsyran måttlig. Avslutningen är relativt torr med måttlig men ändå närvarande beska.
Rätt så gott, men jag hade nog gärna sett lite mer restsötma.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar