torsdag 2 oktober 2014

Brygd #129: Vintervärmare


Denna öl brygger jag egentligen bara för att få använda ovanstående fantastiska bild.

Det mesta som behövs sägas om begreppet vintervärmare har jag nog fått med i tidigare inlägg. Det blir inga större revolutioner på receptsidan heller. Det mest intressanta tycker jag själv är att jag som jäststam kommer använda vinnaren från blindtestet som hölls i våras. Jag ser med spänd tillförsikt fram emot resultatet, i synnerhet då förkulturen nog var den segaste jag varit med om. Det var med knapp marginal jag valde att brygga tre dagar efter att jag satte den.

Data:
  • Satsstorlek 25 l
  • OG 1060
  • FG 1015
  • Abv 5,9 %
  • IBU 35
  • SRM 15 (mahognyfärgad)
Extraktgivare:
  • 5 kg pale ale-malt (maris otter)
  • 1 kg karamellmalt (SRM 45)
  • 300 g melassocker
Infusionsmäskning vid 68 C i en timma.

Humle:
  • 10 g magnum i 60 minuter
  • 60 g east kent golding i 20 minuter
  • 40 g east kent golding vid kokslutet
Total koktid 70 minuter.

Jäst:
  • Jäsning med Wyeast 1469 (West Yorkshire) vid ?? C  i en vecka.
  • Efterjäsning vid 23 C i en vecka.
Övrigt:
  • Klarning med 1/2 krm Protafloc, tillsatt 20 minuter från kokslutet
  • Vattenbehandling med 5 g kalciumklorid, tillsatt 20 minuter från kokslutet
  • Kolsyrejäsning på flaska med strösocker, 4 g/l
Fabrikörn vs. Fuller's Winter Ale (2014-11-05):

Det har blivit dags för officiell provsmakning, och vi går direkt på en jämförelse med ett väletablerat vinteröl; Fuller's Old Winter Ale (FOWA).

Fabrikörns är oväntat disig för att vara gjord med en engelsk jäst, i jämförelse med den kristallklara FOWA är skillnaden påfallande. I övrigt har de nästan exakt samma kopparfärgade nyans, och ganska likvärdiga skum. Klar seger för FOWA på utseendet.

Fabrikörns är betydligt fruktigare med jordgubbar och plommon, samt en smula anis från muscovadosockret. FOWA är jordigare med lite nötigare toner; Fabrikörns har mer renodlade karamelltoner. Jag misstänker att FOWA har ett litet bidrag av någon lättrostad maltsort. Humletonerna är tydliga men måttliga i båda ölen med blommiga inslag.

Fyllighet, munkänsla och kolsyrenivå är ungefär samma. Båda är halvtorra med en tydlig men balanserad beska. Fabrikörn vinner denna match tack vare den sköna fruktigheten, sannolikt ett resultat av jästen.

Efter den senaste ställningen står det således Fabrikörn vs. Omvärlden 27-29.

6 kommentarer:

  1. Hej! Jag har läst mig till att kalcium ska vara bra för mäskprocessen så jag tillsätter kalciumklorid/-sulfat INNAN mäskningen. Kanske nått att testa?
    Joakim

    SvaraRadera
    Svar
    1. http://fabrikorekstedt.blogspot.se/2014/03/bryggning-och-begreppsforvirring-hart.html

      Radera
  2. Hur märkte du att förkulturen var seg?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det syntes ingen aktivitet förrän efter två dygn, och då med ett klent skum.

      Radera
  3. Jag kör magnetomrörare så jag ser inte riktigt när det kickar igång, men har iaktagit nu efter några vändor med denna jäst att förkulturerna skummar väldigt olika mycket. Vet inte om det är skumdämparen som biter olika bra eller om jag haft några tröga paket, eller om de bara producerar olika mycket skum.

    SvaraRadera
  4. Avnjuter vintervärmaren framför brasan i stugan på Orust i vinterskrud. Kan inte tänka mig ett bättre tillfälle för denna öl. Upplever inte alls den disighet i utseendet som du nämner, men jag har i och för sig inte originalet att jämföra med.

    SvaraRadera