måndag 8 september 2014

Mina tre favoritölbloggar




En del av er har kanske noterat att jag inte har en bloggroll, och jag är inte ens säker på att det är rätt namn på det jag inte har, alltså en länklista till andra bloggar. Det beror dels på ren lathet, men även på en viss osäkerhet på vad som är kutym för vilka bloggar man ska ha med. Ska man ha med de man tycker är bäst, eller ska man i sann ryggdunkarmentalitet länka till de som länkar till en själv?

Det sistnämnda har jag inte så mycket till övers för, men att hylla andra bloggare som jag tycker är extra bra är jag helt och hållet för, så nedan kommer ännu en topplista, denna gång alltså med mina svenska favoritölbloggar.

Kriterier


Vad utgör då en bra ölbloggare enligt mig? Kortfattat handlar det givetvis om att skriva om intressanta saker på ett intressant sätt.

Vilka ämnen som är intressanta är för min egen del väldigt brett, så det är kanske enklare att räkna upp vad jag inte är intresserad av. Renodlade dagboksinlägg om att man har varit där eller där, och druckit den eller den ölen, tycker jag är genuint ointressanta, och i synnerhet när det börjar övergå i skryt över vilka fantastiska rariteter man har kommit över. Därmed försvinner direkt en ganska stor andel av de svenska ölbloggarna från min radar.

Formella ölrecensioner enligt standardmallen utseende/arom/munkänsla/smak med vidhängande betyg finner jag oftast enormt ointressanta, och jag förstår dessutom inte varför man väljer att skriva dem på en blogg i stället för på sajter som RateBeer, BeerAdvocate eller Untappd där man får en helt annan översikt, struktur och dessutom diverse statistik på köpet.

Det går förstås skriva ölrecensioner på ett intressant och levande sätt, även om jag tycker det är ganska ovanligt. Därmed snubblar vi in på nästa punkt, hur man skriver. Även om man har ett intressant ämne att skriva om, så blir det inte automatiskt intressant för det. Som skribent måste man försöka att förmedla det man vill ha sagt på ett medryckande sätt. Och det är väl här som agnarna sållas från vetet bland de lite mer ambitiösa svenska ölbloggarna.

Exempelvis tycker jag rent principiellt att resebeskrivningar är intressanta, men tyvärr blir det alltför ofta bara en monoton upprepning av vilka ställen man varit på, vilka öl man köpte och drack, samt en hel del massa ointressant och ovidkommande sidoinformation. De bloggar som räknas upp nedan utmärks enligt mig just av en förmåga att kunna skriva dels språkligt bra, men även på ett levande sätt som får läsaren med sig.

Bubblare


Innan vi går in på medaljörerna, låt oss titta på några bra bloggar som av olika skäl inte nådde in på medaljlistan.

För några år sedan var Något att dricka den överlägset bästa svenska ölbloggen med initierade och nördiga inlägg om bland annat ölets kemi. Numera har bloggskribenten Viktor fullt upp med att driva All In Brewing och vidhängande projekt, så det är väl högst osäkert om bloggen kommer bli aktiv igen.

Double Bastard Beer Blog dök upp och försvann lika hastigt som lustigt, men skribenten Fredrik har levt upp igen på BeerSweden där han skriver om öl i allmänhet och Göteborgsscenen i synnerhet. Dock kanske inte riktigt med samma kritiska och satiriska skärpa som när det begav sig på den egna bloggen.

Om ovanstående bloggar inte kom med för att de är nedlagda så missar Beer and beyond pallen för att jag inte har hunnit läsa tillräckligt mycket från den än. Det är en relativt ny men lovande blogg, också den Göteborgsbaserad, som också har en lite mer kritisk ansats än många andra bloggar, något som jag ofta tycker är en brist.

En riktig pionjär i bloggsammanhang är förstås Magnus Bark som driver Ofiltrerat, en kunnig och oftast välskriven blogg med många intressanta och ibland även kritiska inlägg om ölvärlden i allmänhet. Tyvärr drar de många tradiga ölrecensionerna ner betyget så att den inte lyckas ta sig in på topp tre-listan.

Medaljörer


Så har det till slut blivit dags för medaljörna. Här har jag egentligen inget negativt att komma med utöver petimeteraktiga språkfrågor som att ingen av dem förmår stava lambik korrekt på svenska.

Brons: Portersteken

Bloggskribenten Johan skriver kortfattat och välformulerat om aktuella händelser inom ölvärlden inklusive listor på Systembolagets släpp och nyheter. Han har delvis även tagit över stafettpinnen från Något att dricka och släppt ett gäng inlägg om ölets kemi med gedigen research. En del ölrecensionerna ges också, men de höjer sig lyckligtvis väl över mängden och stör inte särskilt.

Silver: På tungan

Håkan Engström skriver en smula oregelbundet men alltid väldigt läsvärt om öl med brett perspektiv och fokus på Öresundsregionen. Ett gediget kunnande kombineras med ett skeptiskt sinnelag, och till skillnad från många andra har  han förmågan att kunna uppskatta enkla men välgjorda öl från klassiska ölländer som England, Tyskland och Tjeckien. En frisk fläkt bland ölskribenter är det onekligen som inte följer med strömmen och hyllar allt det senaste heta från de nya mikrobryggerierna.

Guld: Skrubbe

Listans ohotade etta är ett måste för belgofilen. Jens Skrubbe skriver intressant, medryckande, kunnigt, smalt, och ja, passionerat för att använda en sliten floskel, om belgisk öl. Om jag fick önska något så vore det kanske lite mer referenser till vissa faktamässiga påståenden som görs. Men redan nu är det Sveriges överlägset bästa ölblogg.

6 kommentarer:

  1. Åh, man får tacka :) Mycket hedrande med en tredjeplats i ett sådant sällskap och med sådana kriterier (som jag i mångt och mycket håller med om, om jag själv skulle ranka intressanta bloggar).

    SvaraRadera
  2. Tackar så mycket för berömmet!

    Jag håller med om recensionerna. Och även om jag själv helt bestämmer vad jag ska skriva om så har jag aldrig fått så mycket reaktioner som när jag funderade på att sluta skriva in dem. Det verkar som om min genomsnittlige läsare uppskattar dem mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Märkligt, och de finns väl dessutom på BeerAdvocate? Att någon skulle vara intresserad av mina (minst lika tradiga) RateBeer-recensioner skulle göra mig ytterst förvånad.

      Radera
  3. Oj, jag såg inte detta förrän nu. Tack, mycket hedrande! En mycket trevlig farsdagspresent. Jisses vad kul...

    SvaraRadera