söndag 1 november 2009

Brygd #52: CCCPA


Förutom att gömma biran (http://hittabiran.blogspot.com/2009/11/hitta-biran-runda-9-ledtrad-1.html) så har jag ägnat dagen åt att brygga en APA med namnet CCCPA. De tre C:en står för de trenne amerikanska humlesorterna cascade, centennial och chinook. I receptet nedan så står förkortningen CCC för en blandning i lika delar av dessa humlesorter.

Data:
  • Satsstorlek 24 l
  • OG 1056
  • FG 1012
  • IBU 39
  • Abv 5,6 %
  • Färg 11 SRM (kopparfärgad)
  • Kolsyresättning med druvsocker, 4 g/l
Malt:
  • 5 kg pale ale-malt
  • 1 kg karamellmalt
Infusionsmäskning vid 67 C i en timma.

Humle:
  • 5 g CCC, 60 min
  • 5 g CCC, 50 min
  • 10 g CCC, 40 min
  • 10 g CCC, 30 min
  • 15 g CCC, 20 min
  • 15 g CCC, 10 min
  • 20 g CCC, vid kokslutet
  • 20 g CCC, torrhumling
Jäst:
Jäsning med 11 g Safale US-05
  • vid 20-22 C i 8 dagar
Bedömning:

Den karamellmalt jag använde från humlegården måste ha varit av den mörkare sorten (SRM 70 skulle jag gissa), ty ölet blev mörkare än de avsedda 11 SRM. Färgen blev nu mörkröd istället för någonstans mellan bärnstensfärgad och kopparröd.

Även smaken innehåller tydliga spår av hårt karamelliserat socker, eller "kanelbulle utan kanel" som Dempa uttryckte det. Tydliga amerikanska humletoner, fast ändå något tillbakadragna. Jag hade velat ha lite mer humledrag. Fin avslutande beska.

Ett hyfsat gott och lättdrucket öl, dock ingen höjdare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar