söndag 8 oktober 2023

Cider anno 2023

 

Bara att följa skylten.

Inför årets cidersäsong anmälde två medlemmar i Brasse-kollektivet intresse för att medverka. Låt oss kalla dem I. och M. i sann Kafka-anda. Vi fick inte till tiderna så att alla kunde vara med samtidigt hela tiden, men det var alltid minst två personer med vilket gör att det går mycket snabbare och smidigare, såväl med plockningen som med pressningen.

Version 1 (pressning 2023-09-24)

Här gav jag och I. oss ut i naturen och plockade en massa vilda eller förvildade äpplen med olika karaktär. När vi sedan hade börjat krossa dessa gav vi oss på trädet på bakgården som har haft ganska få äpplen i år. Men de var desto större, vilket kanske har att göra med det myckna regnandet under augusti och i viss mån även september. Vi lyckades snabbt skaka ner 8 kilo.

Det var initialt knappt 20 C på vinden där jäsningen sker vilket är lite högre än vad jag hade önskat. Efter en vecka hade det dock sjunkit något.

I samband med pressningen av version 3 behövde vi jäshinken som denna version jäser i. Därför bestämde vi oss för att föra över på corneliusfat och tillsätta jässtopp, trots att SG 1,017 var lite högre än vad vi hade tänkt. Men det blir nog en bra halvsöt cider på 4,3 %.

Ingredienser:

  • 17 kg vildäpplen med låg syra och hög beska
  • 27 kg vildäpplen med hög syra och måttlig beska
  • 8 kg trädgårdsäpplen (aroma)
  • 1 paket Lalvin 71B
  • 1 paket jässtopp
Data:
  • Volym 26 l*
  • OG 1,049
  • FG 1,017
  • ABV 4,3 %
Bedömning (2023-10-25):

Cidern flaskades för två dagar sedan, och vi hade visst strul med mottrycksfyllaren. Så jag var lite nyfiken på kolsyrenivån, men det var hyfsad sprutt på bubblorna. Det finns en lätt disighet, men inte så att det stör mig.

Smaken är ren äpplig, både med lite mogna och kartiga toner. Tror att det är de syrliga vildäpplena som främst står för det förstnämnda. Syran är markant och det finns en diskret tanninbeska också i bakgrunden. Sötman känns oväntat måttlig med tanke på FG, men det är nog den relativt höga syran som ger den effekten. Allt som allt är det en välbalanserad och lättdrucken cider. Jag hade dock gärna haft lite lägre syra om jag fick ändra på något. Lite större andel bittra vildäpplen nästa gång vore att föredra. Men vi plockade det som fanns i princip.

* Vi fick egentligen ut 29 liter must, men då hinken bara rymmer 30 l så tog vi 3 l ren must för snar konsumtion.

Version 2 (pressning 2023-09-27):


Här var det lite sämre koll på äpplena. M. hade plockat såväl vilda äpplen som trädgårdsäpplen och vildpäron i lite oklara proportioner. Så jag gissar lite om detta nedan. Själv plockade jag snabbt 20 kg vildäpplen från ett ställe jag inte har rädat sedan 2020. Men det fanns såväl söta och aromatiska äpplen  - bl.a. från ett träd som jag inte minns hade det - som syrliga och bittra äpplen. I. dök också upp med ett knappt kilo äpplen från ett tyvärr ganska urplockat träd. Det blev hela 36 liter must totalt och vi valde att dela upp härligheten. M. fyllde ett corneliusfat med 16 liter för keevning. Låt oss kalla detta delsats B.

Övriga 20 liter- delsats A följdriktigt -  pytsade jag i två 11-liters Better Bottle och hällde i ett paket 71B. Jäsningen skedde vid dryga 15 C i det omgivande rummet. Efter att jäsningen lugnat ner sig valde jag att spetsa med 5 liter från förra årets version 1 (2022:1) av tre skäl:
  • för att få upp SG något
  • för att få lite mer beska
  • för att fylla upp BB-kärlen
Ingredienser:
  • 30 kg vildäpplen med varierande syrlighet och bitterhet
  • 25 kg trädgårdsäpplen
  • 5 kg vildpäron
  • 1 paket Lalvin 71B för delsats A
  • 5 liter från sats 2022:1 för delsats A
  • 1 paket jässtopp
Data:
  • Volym 36 l
  • OG 1,045
För delsats A blev dock sammanvägd data
  • Volym 25 l
  • OG 1,048
  • FG 1,015
  • ABV 4,4 %
Bedömning 2023-11-04:

Några dagar efter flaskningen så öppnar jag en första flaska för provning. Den hälls upp med ett fräsande skum som snabbt lägger sig. Utseendet är lätt disigt. Aromen har snygga mogna äppeltoner med en smula stallighet. Syran och beskan är tydlig men matchas fint av sötman. Väldigt gott, men jag tror den hade vunnit på aningen mindre syra och aningen mer beska. Värt att tillägga är att vi lade undan två halvlitersflaskor för att kunna tävla i nästa års SM.

Version 3 (pressning 2023-10-08):


På en höstens första riktigt krispiga dagar drog jag och I. ut och tömde några av våra favoritträd från tidigare plockningar. Bottensatsen från den omtappade 2023:1 var väl egentligen inte en jästkaka, utan snarare en liter cider med väldigt mycket jäst. Det borde dock vara tillräckligt för att jäsa 25 liter. Nu hade temperaturen dessutom droppat till dryga 10 C vilket gjorde att jäsningen gick betydligt långsammare än för sats 1 & 2.

Ingredienser:
  • 17 kg gröna, syrliga äpplen
  • 8 kg röda, aromatiska äpplen med låg syra och utan beska
  • 10 kg aromatiska gula äpplen med låg syra och hög beska
  • 10 kg syrliga och beska gulgröna äpplen
  • Jästkakan från version 1
Data:
  • Volym 25 l
  • OG 1,050
  • FG 1,017
  • ABV 4,4 %
Bedömning 2023-11-17:

Till slut blev även denna tredje version flasktappad, efter förkylningar och diverse andra förhinder. Den har fina äppelaromer med inslag av vild- eller cideräpplen. Såväl syra som beska är ganska påtagliga och sötman märks knappt av. En ganska ren och uppfriskande cider.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar