Flera år på raken har det blivit en spontanbryggning av saison under sommarsemestern. Någon gång har jag skrivit om det, men för det mesta passerar det obemärkt förbi på bloggen och annorstädes. Jag har exempelvis inte satt någon seriös etikett på flaskorna, och de har ej registrerats på UnTappd. Vidare har jag som beskrivet i det länkade inlägget ovan kört en lazze faire-ansats, och varken använt mig av bryggprogram eller gjort några SG-mätningar. Och lika gott har det blivit för det.
I år tänkte jag dock låta dessa bryggningar ingå i mina ordinarie. Notera användandet av pluralis. Denna gång blir det faktiskt två semesterbryggningar, trots att jag nyss annonserade att jag tänker dra ner på aktiviteten. Ett skäl är att jag har mer tid över på semestern trots att jag bara tagit tre veckor. Anledningen är förstås pandemin. Vidare så kommer jag prova en ny saison-jäst denna gång; WLP 566 i stället för min tidigare favorit WLP 568. Ryktena säger att det är den stam som Blaugies använder, en annan version att det helt enkelt är en av Dupont-stammarna (analyser av jäst från Dupont-flaskor har identifierat hela tre olika separata stammar).
För denna första lite mer lätta version blir det en relativt ny nyzeeländsk humlesort som jag hittade på Humle.se. Den har det prosaiska namnet hort 4337 vilket indikerar att den nyligen är släppt från ett humleodlingsprogram. Den verkar ha intensiva tropiska aromer, något jag tidigare tycker har funkat utmärkt ihop med saisonjäst.
Data:
- Volym 20 l
- OG 1,053
- FG 1,007
- ABV 6,3 %
- IBU 35
- SRM 4
- 4 kg pilsnermalt
- 500 g krossat vete (Kungsörnen)
- 1 tsk kalciumsulfat
- 1 tsk mjölksyra (80 %)
- 10 g hort 4337 i 60 minuter
- 20 g hort 4337 i 20 minuter
- 30 g hort 4337 vid kokslutet
- 1 krm Protafloc i 20 minuter
- i sommarlägenhetstemperaturer under 8 dagar.
- i 5 C i 3 dagar
- Torrhumling med 40 g hort 4337 i X dagar.
- Kolsyrejäsning på flaska med strösocker, 8 g/l
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar