tisdag 16 februari 2010

Brygd #58: Ordinarie Bitter



Som hembryggare har jag haft en tendens att ofta brygga ganska alkoholstarka öl; dubbel-IPA, barley wine, imperial stout, starka belgare och så vidare. Detta är roliga ölstilar att brygga, men det blir jobbigare att dricka upp. Majoriteten av de öl jag dricker är nämligen normalstarka vilket leder till att mina starkare brygder blir stående i källaren. Visserligen klarar alkoholstarka öl av att stå ganska länge - de kan till och med bli bättre - men man skjuter ju bara problemet framför sig.

Framledes ska jag försöka skifta fokus till lite mer svagare eller normalstarka öl, även om vårens bryggplaner bjuder på en ganska blandad kompott. Först ut är en bitter, Fabrikör Ekstedts ordinarie bitter, som bryggdes 6 februari.

Data
  • Satsstorlek 25 l
  • OG 1039
  • FG 1014
  • BU 35
  • SRM 11 (mörkt bärnstensfärgad)
  • Abv 3,3 %
Malt & extraktgivare
  • 3 kg pale ale-malt (maris otter)
  • 1 kg biskvimalt
  • 300 g ljust maltextrakt (förkultur)
Infusionsmäskning vid 69 C i 60 minuter, vid slutet hade temperaturen sjunkit till 68 C.

Humle
  • 20 g challenger, 60 minuter
  • 30 g east kent golding, 30 minuter
  • 30 g east kent golding, 5 minuter
  • 40 g east kent golding, torrhumling
Total koktid 90 minuter.

Jäst
Jäsning med Wyeast 1968 vid 19-20 C i knappt två veckor.

Övrigt:
  • Kolsyrejäsning med druvsocker, 5 g/l
Bedömning (28/4):

Lite sent tillagt kanske, men det blev ett lyckat resultat, med en lätt brödighet och nötighet, samt träiga, örtiga och blommiga humletoner. Bra kropp och kolsyra. Den var dock godast väldigt färsk, och blev snabbt aningen trött.

6 kommentarer:

  1. Spännande! Provar gärna om tillfälle ges. Gillar verkligen Bitters. Den du fick av mig senast fick jag ju dock inte till riktigt.

    Kör du den här jästkakan till ditt Barley Wine sen?

    SvaraRadera
  2. Jag kan försöka ta en sväng förbi Mölndal någon gång.

    Och ja, det blev Barley Wine på jästkakan. Återkommer om den i ett separat inlägg.

    SvaraRadera
  3. Hur kommer det sig att du kör med biskvimalt? Har aldrig testat den. Är det samma som biscuitmalt?

    SvaraRadera
  4. Biskvimalt=biscuit malt. Jag avskyr halvknackig anglofiering av svenska språket.

    Biskvimalt ger en "kakig" maltighet som jag gillar. Ett bra alternativ till ljus karamellmalt, som det för övrigt finns lite dåligt av på humle.se.

    SvaraRadera
  5. Hur blev den här? Har tänkt brygga en best bitter i helgen och lite nyfiken på vad som händer om man har så mycket biskvimalt.

    SvaraRadera
  6. Måns, jag har äntligen lagt till en bedömning. Bittern blev bra, Biskvimalten bidrog med en fin brödig och nötig maltighet som inte på något sätt blev överväldigande.

    SvaraRadera