 |
Chimärmöss där mamman med lite god vilja kan ses som gyllene. |
Nu är det dags för en repris igen. Precis som för Dubbelstickan så återanvänder jag inledningsbilden av ren lathet. Men i övrigt är det lite ändringar.
Dels valde jag använda kryddor denna gång, lite grand på grund av att jag ändå hade malda korianderfrön hemma efter att ha finslipat ett Vindaloo-recept under vintern och förvåren*. Dock vill jag inte ha alls lika kraftiga kryddtoner som i Chimay Dorée, så jag nöjde mig med 10 g vid kokslutet.Maltnotan blev också något annorlunda då jag valde att ha i hälften münchnermalt för lite djupare malttoner.
Och jästen blev denna gång i Wyeast verison av Chimay-stammen. Lyckligtvis var jag lite alert för en gångs skull och såg att jästen bara var några veckor från att gå ut. Därför valde jag att dra igång förkulturen två dagar innan bryggdagen i stället för min vanliga endagsförkultur. Och det tog nästan två dagar för jästen att komma igång, men vid tillsats så hade den utvecklat ett fint kräusen. Nu hade det säkert gått bra ändå, men det är alltid trevligt att ha sett aktivitet innan man drar igång bryggningen.
Data:
- Volym 25 l
- OG 1,043
- FG 1,008
- ABV 4,6 %
- SRM 6
- IBU 20
Mäskning:
- 2 kg pilsnermalt
- 2 kg münchnermalt
- 500 g krossat vete
Infusionsmäskning vid 68 C i en timma.
Kok:
- 10 g magnum i 60 minuter
- 20 g hallertauer mittelfrüh i 20 minuter
- 20 g hallertauer mittelfrüh vid kokslutet
- 10 g malda korianderfrön vid kokslutet
- 1 krm Protafloc i 20 minuter
Total koktid drygt 60 minuter.
Jäsning:
Med Wyeast 1214 (1 l förkultur)
- vid 20 C i 4 dagar,
- vid 22 C i 5 dagar.
Övrigt:
Kolsyrejäsning på flaska med strösocker, 7 g/l.
Förgylld Chimär vs. Chimay Dorée:
Givetvis får det bli en match mot originalet, som finns på Ölstudion i Göteborg (samt i beställningssortimentet). Det är ganska stor färgskillnad; ljusgul vs gyllengul. Båda ölen har en lätt disighet, och CD behåller skummet lite bättre. Den sistnämnda vinner utseendematchen.
FG är fruktigare, med en tydligare maltighet, och en diskret - närmast svårupptäckt - korianderton. CD är en riktig korianderbomb som inte ger så mycket mer. Inga Chimayjästtoner går att skönja. Ett typexempel på en överkryddad öl; inget annat kommer till tals.
Torrhet och beska är likartade, likaså kolsyran. FG vinner detta enkelt, men inte för det är en lysande öl. Det är en bra öl, men CD är helt enkelt inte min grej. Det var ett tag sedan jag drack den, och jag minns den inte som såpass överkryddad. Även den obligatoriska blandningen hade för mycket korianderaromer. Ställningen är
således Fabrikörn - Omvärlden 44 - 46.
* Jag utgick från detta recept. Jag bytte ut en del av vinägern mot rödvin. Jag valde också att använda passerade tomater i stället för kokosmjölk. Den största vinsten tyckte jag dock gavs av att brassa på rejält med torkade chilifrukter (piri-piri), 12-15 stycken. Jag är sannerligen ingen Scoville-junkie, och tyckte det blev hanterbar hetta, inte den starkaste jag har provat. Men framför allt blev det så mycket mer smak, som en riktig Vindaloo ska smaka.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar