söndag 5 januari 2025

Brygd #220: Dubbelsticka

 



Det är andra gången gillt för ett försök på en variant av Ueriges starkaste öl. Det blir lite smärre modifikationer på receptet, och i stort sett är det en uppskalning av min senaste gammelöl.

Data:

  • OG 1,070
  • FG 1,014
  • ABV 7,7 %
  • SRM 21
  • IBU 50
Mäskning:
  • 2 kg pilsnermalt
  • 4 kg münchnermalt
  • 400 g CaraMünchner I
  • 100 Carafa Special I
  • 1 tsk kalciumsulfat
  • 1/2 tsk mjölksyra
Infusionsmäskning vid 67 C i en timma.

Kok:
  • 30 g magnum i 60 minuter
  • 50 g tettnager i 20 minuter
  • 50 g tettnanger vid kokslutet
  • 1 krm Protafloc i 20 minuter
Total koktid drygt 60 minuter.

Jäsning:

Med Wyeast 1007 (halva jästkakan från Humlekölsch)
  • vid 17 C i 4 dagar,
  • vid 19 C i 6 dagar.
Övrigt:

Kolsyrejäsning på flaska med strösocker, 5 g/l.

Bedömning 2025-01-27:

Den första flaskan med fullt utvecklad kolsyra börjar bra med en färg någonstans mellan kopparröd till kastanjebrun, och ett stort beige skum. Aromen är ganska rent maltig med nötiga och lätt rostade toner. Lite humletoner finns också i bakgrunden. Avslutningen är torr med en tydlig beska.

Ett snyggt öl som förhoppningsvis kan uppskattas på den kommande stout- och porterträffen. Några priser kommer den dock inte få av några olika anledningar. Den är inte anmäld till domartävlingen, och i Folkets Val passade den inte in i några av porter- eller stoutklasserna, vilket är krav för att komma i fråga för röstning. Det andra skälet är att det inte är en pastry stout eller något annat som numera krävs för en pallplats. Men strunt samma, jag tar med den för att det är en udda men trevlig ölstil som många ändå kan uppskatta.

2 kommentarer:

  1. Hej. Får säga att Dubbelsticka var en mycket trevlig bekantskap. Påminde om Aiynger Celebrator.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Men du provade fatvarianten på porterträffen eller? Tyvärr hade den fått lite acetaldehyd, flaskorna är bättre.

      Radera