söndag 9 november 2025

Tjoffhumle


Tjoff van Staden.

 Jag fortsätter att göra öl med Achouffe-jästen. Denna gång är det inspirerat av Chouffe Houblon. Detta var det första ölet jag stötte på som kombinerade belgisk jäst med amerikansk humle. Via hemsidan kan man se att humlesorterna är amarillo, columbus och saaz. Jag fick gissa mig fram till mängderna och proportionerna, men det var praktiskt att använda 100 g vardera av de amerikanske sorterna, samt 60 g saaz som blev över från blondinen. Nedan kommer jag kalla denna blandning i proportionerna 5:5:3 för ACS. Jag ska erkänna att jag var lite slarvig och undlät att mata in humlen i ProMash förrän efter bryggningen för att skriva detta inlägg. Värdet det till slut blev var sådär högt att man får gissa lite från höften vad den faktiska IBU:n blir. Lite beskare än tänkt blev det i alla fall, men jag tror det bli okej.

Data:

  • Volym 20 l
  • OG 1,080
  • FG 1,0XX
  • ABV X,X %
  • SRM 5
  • IBU 70?
Mäskning:
  • 7 kg pilsnermalt
  • 1/2 tsk mjölksyra (80 %)
  • 1/2 tsk kalciumsulfat
  • 1/2 tsk kalciumklorid
Infusionsmäskning vid 66 C i en knapp timma.

Kok:
  • 20 g magnum i 60 minuter
  • 130 g ACS i 20 minuter
  • 130 g ACS vid kokslutet
  • 1 krm Protafloc i 20 minuter
  • 300 g strösocker vid kokslutet
Total koktid en dryg timma.

Jäsning:

Wyeast 3522 (halva jästkakan från Tjoffblond)
  • vid XX C i X dagar
  • vid XX C i X dagar
Övrigt:

Kolsyrejäsning på flaska med strösocker, 7 g/l. 

tisdag 4 november 2025

Tjoffblond

 


Äntligen drar den nya bryggsäsongen igång, även om jag tjuvstartade förra veckan med en pseudolambik. Många av mina läsare är säkert införstådda med att jag sällan uppskattar kryddade öl. Det finns dock några undantag. Till exempel måttligt kryddade vitöl som Hoegaarden. Eller Rochefort-ölen.

Ännu ett exempel är ölet som har inspirerat dagens brygd. För den som inte redan räknat ut det handlar det om La Chouffe Blond. När jag var på min etanolresa fanns detta öl på fat överallt i sydöstra Belgien. Och numera har det en stående kran på min lokala favoritkvarterskrog plus ett par andra ställen i stan, så det blir regelbundna smakprov.

Jag hittar inte så mycket information på bryggeriets hemsida, mer än att beskan ska vara låg. Jag utgår ifrån att kryddan är koriander i måttliga mängder.

Data:

  • Volym 20 l
  • OG 1,070
  • FG 1,015
  • ABV 7,6 %
  • SRM 4
  • IBU 20
Mäskning:
  • 6 kg pilsnermalt
  • 1 tsk mjölksyra (80 %)
  • 1/2 tsk kalciumklorid
  • 1/2 tsk kalciumsulfat
Infusionsmäskning vid 66 C i en timma.

Kok:
  • 15 g magnum i 60 minuter
  • 1 krm protafloc i 20 minuter
  • 40 g saaz vid kokslutet
  • 10 g malda korianderfrön vid kokslutet
Total koktid en dryg timma.

Jäsning:

Med Wyeast 3522 (1 liters förkultur)
  • vid 20 C i 5 dagar
  • vid 22 C i 6 dagar
Övrigt:

Kolsyrejäsning på flaska med strösocker, 8 g/l.