Nu har äntligen turen kommit till det sista "ordinarie" Chimay-ölet för att göra något slags klonartat. Vilket är lite märkligt eftersom det är min favorit i Chimay-portföljen. I synnerhet gillar jag den färsk på fat. Här träder verkligen jästens tuggummifenoler och fruktighet fram på ett snyggt sätt. Jag uppskattar också den måttliga alkoholhalten på 8 % jämfört med många andra triplar.
Den är också lite mörkare än andra triplar. Brew Like a Monk anger SRM till 8,5 men tyvärr finns det ingen receptskiss (enbart för Chimay Blå) så jag fick chansa på vilka maltsorter som höjer SRM. Jag gick på münchnermalt, men det skulle även kunna vara karamellmalt. Det är också oklart hur mycket - om något - socker som används. Jag valde att skippa socker under koket för att se om jag träffade önskat OG, vilket jag också gjorde. Hade jag haft sämre utbyte - vilket händer ibland - hade jag kunnat pytsa i några hundra gram socker.
Data:
- Volym 20 l
- OG 1,070
- FG 1,010
- ABV 8,2 %
- SRM 7
- IBU 30
- 4 kg pilsnermalt
- 2 kg münchnermalt
- 1 tsk kalciumsulfat
- 1 tsk mjölksyra
- 20 magnum i 80 minuter
- 30 g hallertauer mittelfrüh i 20 minuter
- 30 g hallertauer mittelfrüh vid kokslutet
- 1 krm Protafloc i 20 minuter
- vid 20 C i 4 dagar
- vid 22 C i 6 dagar