Ibland blir det inte som man har tänkt sig. Jag hade tänkt att odla upp S:t Bernardusjästen från några flaskor, och eftersom det är bäst att använda en så alkoholsvag som möjligt siktade jag på att beställa några S:t Bernardus Extra från lämplig internetbutik. Jag hittade den dock ingenstans, och då försökte jag i stället beställa Pater från systembolaget. Efter ett par dagar fick jag ett mejl att den var tillfälligt slut hos leverantören, och då försökte jag med Prior vilket gick bättre. Efter en vecka hade jag en låda hemma.
Jag pytsade ner bottensatsen från två flaskor i ett par deciliter vört och väntade. Och väntade. Efter 4-5 dagar och ytterligare matning med vört kom så till slut lite aktivitet i e-kolven. Efter en dryg vecka hade jag planerat att dekantera av ölen och stega upp förkulturen. Då upptäckte jag att aktiviteten hade tagit fart igen, och jästskummet såg lite misstänkt ut. Efter ytterligare några dagar såg förkulturen ut som i bilden nedan, och jag drog slutsatsen att någon vildjäst - troligen Brettanomyces - hade hunnit få fäste innan flaskjästen hade vaknat till liv.
Detta var förstås en liten besvikelse, men jag var redan mentalt förberedd på att uppodlingsförsöket skulle kunna misslyckas. Dessutom råder det viss osäkerhet kring vilken jäst som faktiskt finns i flaskorna. Enligt bryggeriet filtrerar man bort den ursprungliga jästen för att tillsätta en annan jäst för kolsyrejäsning. Trots det finns det vittnesmål från hembryggare som har odlat upp flaskjästen att det har blivit goda öl, och till och med S:t Bernardus-karaktär. Det där sistnämnda är jag rätt skeptisk till, men det var ändå värt att göra ett försök. När jag hade konstaterat infektionen i förkulturen fanns det lyckligtvis tid att beställa en ny jäst från Humlegården, och jag fastnade för Achouffe-jästen. Denna är mindre fruktig än S.t Bernardusjästen, men har i stället en pigg och fräsch pepprig och kryddig fenolisk profil som passar framförallt ljusa öl.
Angående ölet så är det en lite svagare variant. Ofta kallas det svagaste ölet hos ett belgiskt bryggeri Enkel, Pater(sbier) eller något ointuitivt Extra. Just S:t Bernardus är lite speciella eftersom de faktiskt har såväl ett öl med namnet Extra som Pater. Medan en Patersbier oftast är ljus och runt 5 % så är S:t Bernardus Pater mörk och klockar in på hela 6,7 %. Därför passar det på ett sätt bra att det inte blev S:t Bernardus-jästen då detta öl mer liknar deras Extra. Och jag ville verkligen kalla ölet Farsbärs i stället för Extraöl*.
Data:
- Satsstorlek 20 l
- OG 1045
- FG 1008
- Abv 4,9 %
- SRM 3
- IBU 40
- Mäsk-pH 5,28
Malt & extraktgivare:
- 4 kg pilsnermalt
- 500 g havregryn
- 100 g ljust maltextrakt (till förkulturen)
Infusionsmäskning vid 66 C i en timma.
Humle:
- 20 g magnum i 60 minuter
- 50 g strisselspalt i 20 minuter
- 50 g strisselspalt vid kokslutet
Total koktid drygt 60 minuter.
Vatten:
Göteborgsvatten med följande tillsatser till mäsken:
- 5 g kalciumklorid
- 5 g kalciumsulfat
- 1 tsk mjölksyra (80 %)
Jäst:
Jäsning med Wyeast 3522
- vid 17-18 C i 5 dagar
- vid 22-23 C i 9 dagar
Övrigt:
- Klarning med 1 krm Protafloc tillsatt 20 minuter från kokslutet
- Kolsyrejäsning på flaska med strösocker, 8 g/l
Bedömning 2017-01-21:
Lätt disig gyllene med stort vitt skum. Sädig och brödig maltighet, viss fruktighet, kryddiga och peppriga fenoler samt blommig humle.
Munkänslan är lätt till medelfyllig, kolsyran är hyfsat hög. Avslitningen är torr med medelhög beska.
Gott och ganska likt förra försöket med samma jäst och liknande recept.
* Jag har dessutom redan bryggt en Extraöl, och där syftade namnet på något helt annat än ett belgiskt bordsöl.
Göteborgsvatten säger du, menar du vatten direkt från kranen?
SvaraRaderaAtt jag frågar beror på att jag kommer uppifrån kusten och mitt kranvatten inte alls smakar som vattnet i gbg, jag brukar smaka när jag besöker släkt, nu till vad jag vill fråga, hur mycket inverkar grundsmaken i vattnet, det måste finnas mer än mineraler som avgör den.
Jag glömde att lägga in en länk till min vattenrapport, tack för påminnelsen. Angående din andra så vet jag inte riktigt, men viss inverkan har det väl. Framförallt är det viktigt att inte brygga med ett vatten som du inte tycker smakar bra.
Radera