Till slut har någon slags normal novembertemperatur infunnit sig, och då är det ett perfekt tillfälle att brygga lageröl, eller närmare bestämt tysk lager av typen kellerbier. Nu hävdar somliga - med viss rätt - att detta inte är en ölstil per se, utan snarare en tillverknings- och serveringsmetod, ungefär som real ale.
Det speciella med kellerbier är nämligen att den är ofiltrerad och opastöriserad, med naturlig kolsyra från jäsningen. Namnet kommer sig av att ölet på de tyska krogarna serverades direkt från faten, som låg svalt just nere i källaren.
Man skulle därför kunna hävda att mina tidigare försök med tyska lageröl kan klassas som kellerbier. Men det är ändå så att öl som säljs som kellerbier tenderar att ha en viss profil. De är lite maltigare än en pilsner, och normalt sett också en aning mörkare, antingen gyllengula eller bärnstensfärgade. De har i genomsnitt också aningen lägre beska än en pilsner men har i gengäld mer aromatisk humlesmak tack vare mer humle sent i koket.
Ett annat namn på väsentligen samma typ av öl är zwickel. Vidare finns det i Franken en öltyp som heter landbier, som har lite mer maltbetoning och något lägre humleprofil.
Kommersiella exemplar är ovanliga i Sverige. Överraskande nog gör Krönleins en riktigt bra variant; Three Hearts Källaröl. Denna kan man hitta på fat ibland, och i synnerhet på City Pub i Göteborg där den i princip har en fast kran. Och i decembersläppet på Systembolaget kommer Mikkeller med sin tolkning, som gissningsvis kommer smaka mer Mikkeller än Keller.
Så vad kan man då göra, annat än att brygga en variant själv?
Data:
- Satsstorlek 22 l
- OG 1052
- FG 1012
- Abv 5,3 %
- SRM 6 (mörkt gyllengul)
- IBU 30
- 3 kg pilsnermalt
- 2 kg münchnermalt
Humle:
- 20 g perle i 80 minuter
- 20 g saaz i 20 minuter
- 20 g tettnanger i 20 minuter
- 30 g saaz vid kokslutet
- 30 g tettnanger vid kokslutet
Jäst:
- i två veckor vid 10-12 C
- vid 5-7 C i 3 veckor (kallagring)
- Klarning med 1/2 kryddmått Protafloc 20 minuter från kokslutet
- Kolsyrejäsning på flaska med strösocker, 5 g/l
Efter dryga två veckor borde kolsyrejäsningen vara klar och jag öppnar bygelflaskan med ett ljudligt 'plopp'. Jag kan direkt erkänna att jag redan har tullat på ett par flaskor under helgledigheten.
Utseendet finns det inget att anmärka på; djupt gyllengul, nästan helt klar, och med ett stort, luftigt vitt skum. Det sistnämnda hade möjligen fått vara lite hårdare.
Aromen är brödigt maltig med fina gräsiga och örtiga humletoner. Ändå saknas något - svårt att precisera exakt vad - jämfört exempelvis med Three Hearts version eller de bästa exemplaren jag har smakat i Tyskland.
Munkänslan är lätt- till medelfyllig, kolsyran måttlig och kunde kanske varit ännu lägre. Avslutningen är ganska torr med måttlig beska.
Ganska gott men jag saknar den fräschör som brukar finnas i riktigt bra exemplar.
Fabrikörn vs. Hacker-Pschorr Kellerbier (11/1 2012):
Hacker-Pschorr Bavaria Bräu heter en bryggpub i München. Det är dock inte de som gör Hacker-Pschorr Kellerbier (HPK) utan den bryggs av Paulaner. Det exakta förhållandet mellan Paulaner och denna bryggpub har jag inte lyckats luska ut, men jag har i ärlighetens namn inte ansträngt mig så mycket heller. Kanske har Paulaner i något läge köpt upp själva bryggeriet och varumärket, och låtit bryggeripuben fortsätta under inarbetat namn. Eller så har man köpt puben också. Strunt samma, ölet i fråga har hyfsat betyg på RateBeer (3,14) och blir en bra motståndare.
Vid upphällningen är det första som slår mig hur mycket klarare Fabrikörns Källaröl är. Förmodligen beror det på att HPK inte har tillsatt klarningsmedel, något som inte är tillåtet enligt de tyska renhetslagarna. I övrigt är Fabrikörns lite ljusare med något mindre skum.
Fabrikörns är mer fruktig, eventuellt p.g.a. en något högre jästemperatur, samt mer humlig. HPK är mer sädig och höig, lätt sockrig, med milda, örtiga humletoner. HPK känns också något renare.
Fyllighet och kolsyra är likartade, torrheten likaså, men Fabrikörns är aningen beskare.
Intialt tyckte jag Fabrikörns var lite bättre, men allt eftersom tyckte jag HPK kom i kapp med sin lite renare lagersmak. Jag låter dock Fabrikörn ta hem ännu en knapp seger. Det kan nämnas att jag blandade de sista vardera decilitrarna , och denna blandning var faktiskt allra godast.
Hursomhelst, Fabrikörn - Omvärlden 14-13.
Zwickel bier är ju riktigt trevligt. Drack en sån i Luxemburg och sen fick jag med en flaska hem från Tyskland. Den på flaska var förvånansvärt bra den också, vilket jag inte väntat mig. Men jag minns inte just nu vad det var jag drack. Kul att den fanns vid en affär utanför Puttgarden.
SvaraRaderaDet här är en ölstil som med fördel drickes färsk, helst direkt från fatet. Färskheten är betydligt viktigare här än för humlebomber skulle jag vilja hävda.
SvaraRaderaJag har oftast blivit lite besviken på de flaskor jag har släpat hem från Tyskland. Hoppas dock på en flaska som jag fick hem från bierzwerg.de, som blir "vs.-ölet".
tappar du upp den på flaska efter första jäsningen eller först efter 5 v?
SvaraRadera