tisdag 28 september 2010

Sverige & dubbel-ipa


Jag har länge haft ett behov av att skriva av mig en viss besvikelse över den lätt styvmoderliga behandling som ölstilen dubbel-ipa (dipa) är utsatt för i Sverige. Och nu är tillfälligt lämpligt valt då jag påpassligt lät Viktor på bloggen "Något att dricka" skriva om just dubbel-ipa i den andra sträckan av den andra ölbloggarstafetten.

Jag skippar därför allt bakgrundssnack och sätter igång direkt med gnället i stället. Jag hoppas dock att en positiv slutton ska framgå, då det trots allt har börjat se lite ljusare ut på sistone.

Svenska mikrobryggare och dipa

På RateBeer finns följande svenska dipor listade:
  • Dugges Never mind the Bollox!
  • Eskilstuna Bälgviken Booster
  • Mohawk Extra IPA
  • Närke Huvill
  • Nynäshamn DIPA
  • Nynäshamn Dragets Kanal Dubbel-IPA
  • Sigtuna Dubbel-IPA
  • Sigtuna Stockholm Syndrome
Det kan ändå se rätt hyfsat ut vid en första anblick, men problemet är bara att de flesta av dessa (a) bryggs ej regelbundet/längre och/eller (b) är inte renodlade exempel på ölstilen dipa (Mohawk gör nog inte anspråk på att vara det, utan här är det snarare den som har lagt in ölet på RateBeer som har gjort fel).

Ett skäl till detta ljumma intresse kanske kan vara de tuffa villkor som svenska mikrobryggare arbetar under. På grund av den svenska alkohollagstiftningen är det svårt att få sälja sina produkter på ett vettigt sätt utanför krogen. Och den något märkliga prissättningen hos t.ex. Bishops Arms (5 ggr. inköpspriset) gör att just en renodlad dipa med sina kopiösa humlemängder riskerar att bli oproportionerligt dyr. Det är lätt att förstå att man då som mikrobryggare drar sig för ett sådant högriskprojekt.

Det finns dock vissa tecken på att det börjar bli bättre. Sigtuna har ganska nyligen släppt sina två versioner ovan. Oppigårds lanserade sin på Bangalore Twice på SBWF 2010. Kanske kan Mohawk komma med något så småningom?

Vi får hoppas på att det lossnar framöver, då en dipa med fördel avnjutes relativt färsk, och därför väl passar in i tidens vurm för närproducerat.

Svenska hembryggare och dipa

I sina utmärkta inlägg om dipa berör Viktor det märkliga faktum att det inte är en sanktionerad ölstil hos svenska hembryggarföreningen (SHBF). Extra märkligt är det då den långt ovanligare öltypen Super-saison - en extra alkoholstark Saison alltså - finns representerad.

Öltypsdefinitionerna diskuteras naturligtvis då och då på SHBF:s forum (http://shbf.se/index.php/forum.html). Senast kom det ett ganska omfattande och seriöst förslag på förändringar (sök efter tråden "Synpunkter och förslag på ny Öltypsdefinition för 2010" under kategorin "Föreningen och dess aktiviteter ...") och det var förutom dipa bland annat rågöl, Irish Red Ale och American Amber som efterfrågades. Efter några trista tjafsinlägg kom ett ganska långt svar från Jessica Heidrich, välkänd i ölsverige som bryggare av St: Erik- och Angels' Share-serierna, öldomare och ordförande i SHBF:s domarkommitté. Tyvärr var svaret inte särskilt imponerande.

Strategin verkar vara att införa ölstilar när tillräckligt många har lämnat in dylika öl i någon av de slaskkatgorier som finns, vilket kan förklara mysteriet med dipa vs. super-saison. Det har helt enkelt lämnats in fler av de sistnämnda än dipa till SM genom åren. Om det säger något om svenska hembryggare ska jag inte spekulera i.

Utöver denna defensiva strategi för att utveckla svensk hembryggning verkar SHBF:s domarkommitté tyvärr ha ganska dålig koll på dipa. Jessica Heidrich som jag i övrigt har fått intrycket av som en väldig kunnig person verkar tro att dipa är någon slags delmängd av modern amerikansk barley wine. Visst finns det en gråzon mellan dessa ölstilar, men i stort sett är detta helt fel, vilket Viktor med bravur reder ut ovan.

Men trots allt finns det hopp även på den här fronten. Vid senaste SM vann som bekant en dipa, inlämnad i klassen "Övriga klassiska starka specialöl" gubevars. Utöver denna provade jag ytterligare några, varav en i mitt tycke var ännu bättre än segraren; "Death by hops". Om vi hembryggare fortsätter att mata in dipa till kommande SM kanske SHBF till slut tar sitt förnuft till fånga.

Edit 6/10: flyttade länk till SHBF:s forum samt lade till information för att hitta den relevanta tråden.

Tillägg 22/10 2011: 

Så blev det till slut som jag/vi ville; dubbel-ipa läggs till som en ny ölstil från och med SM 2012. Skälet var just att det har lämnats in ett flertal exemplar de senaste åren till SM. Bra beslut, dålig motivering således. Nu har jag tyvärr ingen dubbel-ipa i piplinan förrän efter SM, men jag får väl göra ett försök till SM 2013.

4 kommentarer:

  1. Fantastiskt bra inlägg Fredrik! Kanske kan vi få fler bloggare att ge sig in i debatten och diskutera detta fenomen för att trycka på även från vårt håll också. (Kanske kan vi starta upp en DIPA-kampanj på samtliga bloggar för att uppmärka om det hela på något sätt?) Förhoppningsvis kan vi, som du skriver, se en förändring om fler hembryggare pumpar in DIPA i alla möjliga SHBF-evenemang för jag tror att det ligger mycket i det du skriver om jämförelsen mellan Super-saison och DIPA!

    SvaraRadera
  2. Tack för berömmet av DBH. Synd bara att vi har problem med flasktappningen annars hade vi nog inte blivit sågade av domarna.. tror vi fick -C eller nått sånt. I år hoppas vi det går bättre.

    Jag kunde inte hitta diskussionen om typdefinitioner hos SHBF. Har du den fullständiga länken?

    Jag minns att vi hade samma problem förra året när vi skulle anmäla oss och det inte fanns någon kategori för DIPA.

    SvaraRadera
  3. @Stefan: det går visst inte länka till enskilda trådar, eller åtminstone så fattar jag inte hur. Jag lade till information för att kunna söka efter tråden.

    @Viktor: Bra idé, jag börjar med att försöka väcka liv i den aktuella forumtråden igen.

    SvaraRadera
  4. Fredrik: Tack för att du bumpade tråden nu hittade jag den direkt :)

    SvaraRadera