En tydlig tendens är att brygga om öl som jag gjorde i fjol, för att lära av eventuella misstag och slipa på recepten. Enda undantaget är Belgoölen, som är helt nya. Detta kommer vara två ledstjärnor framöver; brygga belgiskt, och brygga om tidigare öl för att slipa på recept och färdigheter.
Varje månad innebär fokus på ett specifikt land.
September: Belgien
Jag har inte bestämt mig för jäststam här än, men det lutar åt Chimay-jästen.
- Enkel, en med belgiska mått mätt alkoholsvag klosteröl.
- Dubbel, en lite starkare och mörkare öl än enkel.
Oktober: Nya Zeeland
Jag fortsätter att envisas med att använda Nyzeeländsk humle. Följande öl bryggs främst för vinterölsträffen, och det andra ölet skulle kunna ha goda chanser till en toppplacering om jag får till det som i fornstora dagar (2009).
- NZ Black Ale, en välhumlad ale med en mindre mängd mörk malt.
- NZ Strong Ale, en modern klassiker.
Det är bara att hoppas på lämplig utomhustemperatur (runt 5 C) för perfekt lagerjäsning på min vind. Dubbelbocken ska bli bättre än någonsin.
- Källaröl, d.v.s. en ofiltrerad tysk lager med "naturlig" kolsyra.
- Dubbelbock, med ett lämpligt namn som slutar på -ator.
December: England
Samma som ifjol, fast godare.
- Vintervärmare
- Brunporter
Vad händer med hus smaken nu då? :-) // Thomas
SvaraRaderaDet blir en moderniserad hussmak...
SvaraRadera