En annan citrale. |
Namnet på denna öl - vilket den insatte förmodligen kan lista ut - kommer från den relativt nya och något hajpade amerikanska humlesorten citra. Som namnet antyder ska den ha tydliga citrustoner, vilket den har gemensamt med många andra amerikanska humlesorter.
Detta är alltså en så kallad Single Hop Ale, d.v.s. en öl med enbart en humlesort. I de flesta öl blandar man flera humlesorter för att få mer komplexitet, men på senare tid har det blivit lite av en trend att enbart använda en humlesort. Flitigast har Mikkeller varit med i dagsläget ungefär tjugotal sorter, samtliga bryggda på samma basrecept för en ipa på 7 %.
Till skillnad från de sistnämnda har jag valt att göra denna lite alkoholsvagare och inte så jättebesk. Tanken är att få ett lättdrucket men ändå smakrikt öl att sippa på under varma sommardagar. En svårighet med svagare öl är att de lätt kan kännas lite vattniga. Detta kan man komma runt på några olika sätt:
- Karamellmalt ger en viss fyllighet. Vill man inte ha karamellsötman och karamellfärgen finns det s.k. ljus karamellmalt som mest ger fyllighet och möjligtvis en viss sötma.
- Dextrinpulver innehåller långa sockermolekyler (dextriner) som inte jästen rår på och ökar fylligheten men ger inte någon märkbar sötma
- Ökad mäsktemperatur ger en vört med högre andel ojäsbara sockerarter (bl.a. dextriner) vilket ger ökad fyllighet och eventuellt viss sötma
- Omältade sädesslag ger extra fyllighet
Data:
- Satsstorlek 22 l
- OG 1,045
- FG 1,012
- ABV 4,3 %
- IBU 35
- SRM 5 (gyllengul)
- 4 kg pale ale-malt (maris otter)
- 500 g havreflingor
Humle:
- 10 g citra i 60 minuter
- 20 g citra i 20 minuter
- 30 g citra vid kokslutet
- 40 g citra som torrhumling
Jäst:
- vid 23-24 C i 7 dagar
- vid 22 C i 5 dagar
- Klarning med 1/2 krm Protafloc, tillsatt 20 minuter från kokslutet
- Kolsyrejäsning på flaska med strösocker, 5 g/l
Vi går direkt på jämförelse med en annan citra-öl, se nedan.
Nja (tillagt 8/6), jag klämmer in en liten passus om fyllighet. Den känns onödigt tunn, trots den låga alkoholhalten. Jag tror att en sådan här öl kan behöva lite tyngre maltprofil med facit i hand. Några kilo münchnermalt kanhända? Något att överväga till nästa års sommaröl.
Fabrikörn vs. St Eriks Pale Ale (1/6)
Ölen i St Eriks-serien bryggs av biologen, öldomaren och hembryggaren Jessica Heidrich. Hur det är med hennes meriter som biolog ska jag låta vara osagt, men som såväl hembryggare som öldomare är hon högt aktad med åtskilliga SM-medaljer och uppdrag i SHBF:s domarkommitté.
Hennes kommersiella öl har dock fått ett något blandat mottagande. Vissa tycker ungefär som undertecknad att de är mycket välgjorda men kanske aningen tråkiga. Somliga verkar reta sig på att St Eriks-ölen ständigt kvalar sig in till Systembolagets lanseringar samtidigt som andra svenska mikrobryggare misslyckas.
St Eriks Pale Ale (SEPA) är påpassligt nog också humlad enkom med citra, och har en alkoholhalt på 4,5 % vilket gör den till ett perfekt motståndare.
När jag häller jag upp ölen inser jag att Citrale nog måste vara den ljusaste öl jag någonsin bryggt, möjligtvis med undantag av mina två witbier. Den har just den har ljusa mjölkgula nyansen med dragning åt grönt som man hittar i just belgiska veteöl. SEPA är mer gyllengul med dragning åt bärnsten.
SEPA har en mer komplex arom med en brödig maltprofil med dragning åt biskvier, och en lite återhållsam citrushumleton med en aning krusbär. Fabrikörn har mer karaktären av humlejuice med påtagliga toner av tropiska frukter och krusbär, och med malten bara som en stöttande grund.
SEPA är aningen mer fyllig, och har samtidigt lite mer restsötma och bättre häng i efterbeskan.
Detta var kanske den jämnaste matchen hittills; fyllighet, komplexitet, balans och skön beska mot en renodlad fruktig humlesmak? Jag går på det senare med minimal övervikt.
Fabrikörn - Omvärlden 11-9 således.
Läskigt, har en näst intill exakt citra-ale på jäsning. Något mindre havre dock!
SvaraRaderaSnart blir det torrhumling, fast citran är slut=(
vad tror du om amarillo - eller beställa mer citra? :)
/staffan
Synkronicitet, som Calle Jung sa. Nja, det är väl snarare helt enkelt ett resultat av att Citra är en het humlesort för tillfället.
SvaraRaderaCitra & Amarillo ska tydligen passa bra ihop enligt något inlägg som jag läste i en tråd på RateBeer nyligen, så det är väl bara att köra på!
Flaska från Fredrik kons 2012-01-04 Göteborg
SvaraRaderaD: fräsch citrus sallad, kanske lite aprikos
U: gyllene koppar, lätt medium stora bubbligt skum
S: fräsch citrus sallad, kanske lite aprikos, tun kropp, men smaken kommer igen, medium hög beska, grape, små bubbligt rika på kolsyra, sommar öl, kanske en aning fläder blomma 3,2
Hur mycket vatten använder du vid mäskningen?
SvaraRaderaHur mäånga liter per kg. Och hur stor är kokvolymen? Är det den som är 22?
Hej Pilengrim!
SvaraRaderaJag använder ungefär 2,5 liter mäskvatten per kilo malt.
Kokvolymen är satsvolymen + x liter per koktimma.
Notera att x (volym som kokar bort per timma) Kan variera beroende på system. Jag kokar i två grytor och får då ett ganska högt x, runt 4 liter ungefär.
Allright! Tusentack för hjälpen!
SvaraRaderaEn annan fråga till fabrikörn!
SvaraRaderaVad tror du man får för resultat om man jäser som en lager med amerikansk lagerjäst?