Först ut i min (andra) NZ-serie är en pale ale. För denna hade jag tänkt pröva två för mig nya grepp: dels att enbart använda münchnermalt som extraktgivare, dels att använda mig av så kallad forst wort hopping (FWH) i stället för bitterhumling. FWH innebär att man slänger i humle i kokkärlet innan man börjar tappa ur vörten ur lakkärlet. Detta ska ge nästan lika mycket beska som för bitterhumling, samtidigt som aromämnena på något (okänt) sätt binds till vörten och inte kokar bort i samma utsträckning.
Data:
- Satsstorlek 24 l
- OG 1053
- FG 1013
- BU 39
- SRM 10 (bärnstensfärgad)
- Abv 5,3 %
- 6 kg münchnermalt
Humle:
- 10 g pacific gem, FWH
- 10 g riwaka, 30 minuter
- 10 g pacific gem, 30 min
- 20 g riwaka, 5 min
- 30 g pacific gem, 5 min
- 20 g riwaka, torrhumling
Jäsning:
- i 4 dagar vid 19-20 C
- i 5 dagar vid 20-21 C
- Kolsyresättning med druvsocker, 4 g/l
Efter bara en veckas flaskjäsning har den ett rejält vitt skum som så småningom lägger sig som en tunn hinna på den bärnstensfärgade vätskan. Mycket fräsch humlearom med tropiska frukter, lite pacific gem-typiska björnbär- och trätoner (som dock inte är så framträdande som jag hade trott) och en lätt karamellig maltton. Mjuk kolsyra och en lätt till medelfyllig kropp. Lång, mjuk efterbeska. Mycket gott just nu, hoppas att den håller sig till SM i april.
Spännande. Provar den hemskt gärna vid nåt tillfälle.
SvaraRadera