tag:blogger.com,1999:blog-6553578271232438737.post6464685578606859727..comments2024-01-19T17:25:35.835+01:00Comments on Pärlor för svin - Fabrikör Ekstedts betraktelser: HSA - överkursenFabrikör Ekstedthttp://www.blogger.com/profile/05062053334398289372noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-6553578271232438737.post-3024648578067414512018-11-18T10:23:20.693+01:002018-11-18T10:23:20.693+01:00Själv fäster jag ingen vikt vid den typen av perso...Själv fäster jag ingen vikt vid den typen av personliga övertygelser och vittnesmål.Fabrikör Ekstedthttps://www.blogger.com/profile/05062053334398289372noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6553578271232438737.post-58519030031590262982018-11-18T09:32:19.731+01:002018-11-18T09:32:19.731+01:00Det som ändå får mig att tänka att det ligger någo...Det som ändå får mig att tänka att det ligger något i det (att HSA kan ha betydelse) är att jag misstänker att Lindh själv förmodligen inte skulle gå igenom allt extra jobb med lågsyrebryggning om han verkligen inte upplevde skillnad i sina öl. Och i ölbryggning så kan ju ibland ”det anekdotiska testandet” ligga före forskningen. Så i det här fallet tänker jag ändå att han besitter en del trovärdighet i frågan.. To be continued!Mikaelnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6553578271232438737.post-1905654514040407292018-11-15T21:21:49.573+01:002018-11-15T21:21:49.573+01:00Njae, jag har inte sett några nya fakta i frågan, ...Njae, jag har inte sett några nya fakta i frågan, utan det är mest samma argument som tuggas runt i någon slags rundgång. Jag har visserligen inte ägnat det något större intresse heller.Fabrikör Ekstedthttps://www.blogger.com/profile/05062053334398289372noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6553578271232438737.post-41892497080814168452018-11-15T19:41:08.502+01:002018-11-15T19:41:08.502+01:00Hej! Jag undrar ifall du fortfarande ser på HSA på...Hej! Jag undrar ifall du fortfarande ser på HSA på samma sätt nu två år efter inlägget ovan? Jag tänker till viss del på t.ex. Lindh som vann SM med sin LODO-öl och är en stark advokat av metoden. Att det möjligtvis kan ha kommit nya rön och forskningsresultat som kan peka på att HSA faktiskt kan vara problematiskt i vissa ölstilar? Tack för en bra blogg!Mikaelnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6553578271232438737.post-87901150473752036262016-09-19T12:32:11.400+02:002016-09-19T12:32:11.400+02:00Humle förvaras även som hela kottar i syretäta för...Humle förvaras även som hela kottar i syretäta förpackningar, så den är uppenbarligen mer syrekänslig än malt. Krossning av malt (eller kaffe för den delen) ökar exponeringsytan mot luften och därmed går oxidering snabbare, men det är knappast helt avgörande. Notera att tiden för mäskning/torkning är avsevärt längre än tiden i brygghuset.<br /><br />Med det sagt så är kanske inte det argumentet det allra viktigaste eller mest vattentäta, men det kastar ju ändå ett visst tvivel på att malt skulle vara så extremt oxidationskänsligt som lodo-evangelisterna vill göra gällande. Det är helt enkelt upp till dem underbygga sina långtgående påståenden mer och bättre för att bli trovärdiga.Fabrikör Ekstedthttps://www.blogger.com/profile/05062053334398289372noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6553578271232438737.post-10110436048783608242016-09-17T15:55:01.421+02:002016-09-17T15:55:01.421+02:00Hi! I wrote the paper you linked to on immaculateb...Hi! I wrote the paper you linked to on immaculatebrewery.com . If anyone has any questions about it, HSA, etc, feel free to email me at admin *at* immaculatebrewery *dot* com . Thanks!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6553578271232438737.post-14041614814370163752016-09-17T11:00:54.968+02:002016-09-17T11:00:54.968+02:00Jag är väl inte någon LODO-believer, men jag tycke...Jag är väl inte någon LODO-believer, men jag tycker mältningsargumentet går bort. Humle vet vi ju att det oxiderar lätt när vi hanterar den som bryggare, men trots det torkas humlen av fläktar/varmluft. (Och den växer ju, liksom kornet, i öppna luften).<br /><br />Intressant nog är tydligen de bästa pelleteringsmaskinerna kraftigt kylda. Jag ser här en liknelse med maltkrossning. För visst har okrossad malt längre hållbarhet/fräschet än krossad? Det skulle då kunna vara det krossade kornet som är känsligt. Frågan är bara HUR känsligt det är. Kanske kan vi mäta en skillnad, men blir ölet bättre när vi smakar av det? Om vi tar till några andra knep som också går (eller inte går) att mäta, men där vi inte enskilt kan detektera en skillnad när vi smakar, kanske dem samverkar. Tror du skrivit ett inlägg om det en gång i tiden. För egen del är LODO ändå inte så intressant - det finns enklare sätt för mig att förbättra min bryggprocess.JoelShttps://www.blogger.com/profile/01595465272568841266noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6553578271232438737.post-34410130254841223812016-09-12T15:27:27.324+02:002016-09-12T15:27:27.324+02:00Tack för ett sansat och balanserat inlägg i hsa-de...Tack för ett sansat och balanserat inlägg i hsa-debatten! Behövs betydligt mer av detta i bryggsammanhang. jihttps://www.blogger.com/profile/08518255916273188290noreply@blogger.com