tag:blogger.com,1999:blog-6553578271232438737.post6172334528821967081..comments2024-01-19T17:25:35.835+01:00Comments on Pärlor för svin - Fabrikör Ekstedts betraktelser: I FrankenFabrikör Ekstedthttp://www.blogger.com/profile/05062053334398289372noreply@blogger.comBlogger2125tag:blogger.com,1999:blog-6553578271232438737.post-38430696774280271242015-07-26T21:48:22.522+02:002015-07-26T21:48:22.522+02:00Tack för det klargörandet. Egentligen räcker det v...Tack för det klargörandet. Egentligen räcker det väl, jag tror inte "Malt" förklarar det bättre, men jag hittar inget om det när jag tittar en gång till. Vissa delar av boken läste jag mindre noga måste tillstås. Tyckte den var lite rörig.Fabrikör Ekstedthttps://www.blogger.com/profile/05062053334398289372noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6553578271232438737.post-72087707695265627762015-07-25T23:42:14.262+02:002015-07-25T23:42:14.262+02:00Verkar varit en härlig resa. Trevligt skrivet om e...Verkar varit en härlig resa. Trevligt skrivet om en ibland underskattat ölkultur i dagens blogosfär ;-)<br /> Angående Melanoidinmalten:<br />Avsikten med koldioxiden är att låta modifieringen av malten fortgå ett tag till utan att grodden och rötterna växer. De växande delarna behöver respiration för tillväxt, men de nedbrytande enzymer som redan är frigjorda fortsätter trots "kvävningen" under den förlängning av groningsstadiet man kan ha innan kölningen. Man får då en ökad andel sockerarter och fria aminosyror som kan bilda melanoidiner i kölnan (men minimalt med karamell jämfört med "fuktigt" kölnad karamellmalt). En del traditionell golvmältning avslutar med en liknande (men mindre extrem) process då man skyfflar mältan till en stor hög (ger dålig luftning) innan kölning. Man får då en "maltigare" malt.<br />Metoden nämns dock kort som "restricted airflow" i boken "Malt" (så kolla igen) och än mer ingående i mer professionellt inriktade böcker som Kunzes "Technology brewing and malting"<br /><br />/CalleTigerAnonymousnoreply@blogger.com