tag:blogger.com,1999:blog-6553578271232438737.post292158201724385839..comments2024-01-19T17:25:35.835+01:00Comments on Pärlor för svin - Fabrikör Ekstedts betraktelser: Fem myter och missuppfattningar inom hembryggningFabrikör Ekstedthttp://www.blogger.com/profile/05062053334398289372noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-6553578271232438737.post-29974551246874932982013-10-11T09:44:33.818+02:002013-10-11T09:44:33.818+02:00Ang. 1: Jag antar att du menar två öl med samma mä...Ang. 1: Jag antar att du menar två öl med samma mäsktemperatur? Oftast är då öl med högre FG sötare ja.<br /><br />Ang 3: Av sammanhanget framgår att "onödigt" avser omtappning för att få ett klarare öl. I det länkade inlägget går jag igenom fler förmenta skäl för att tappa om.Fabrikör Ekstedthttps://www.blogger.com/profile/05062053334398289372noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6553578271232438737.post-7240909366388994302013-10-10T23:05:53.595+02:002013-10-10T23:05:53.595+02:00Angående 1: Om ett öl har samma jästemperatur men ...Angående 1: Om ett öl har samma jästemperatur men olika FG, är inte det med högre FG sötare då?<br /><br />Angående 3. Det finns ju många andra anledningar till att tappa över på sekundär. Att det är helt onödigt kan jag inte hålla med om. Tnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6553578271232438737.post-53163846760592663132013-10-07T22:50:00.532+02:002013-10-07T22:50:00.532+02:00En ganska väl etablerad teori. Men för att veta hu...En ganska väl etablerad teori. Men för att veta hur den faktiskt upplevda skillnaden är måste man givetvis testa. Men då måste man testa två öl blint där den enda skillnaden är just mäsktemperatur.Fabrikör Ekstedthttps://www.blogger.com/profile/05062053334398289372noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6553578271232438737.post-44940422269450386692013-10-07T22:13:02.770+02:002013-10-07T22:13:02.770+02:00Detta är ju teori. Vi får ta och testa två olika u...Detta är ju teori. Vi får ta och testa två olika utjästa öl parallellt någon gång.rickgordonhttps://www.blogger.com/profile/08967468304457985488noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6553578271232438737.post-38931069963064834482013-10-07T21:25:40.243+02:002013-10-07T21:25:40.243+02:00Ojäst maltotrios i första hand, och maltos i andra...Ojäst maltotrios i första hand, och maltos i andra hand. Maltotrios ökar visserligen en smula med höjd mäsktemperatur enligt tabellen i det länkade inlägget, men den primära effekten av höjd mäsktemperatur är alltså mer dextriner vilket ger fyllighet snarare än sötma.<br /><br />Sedan kan andra faktorer påverka sötman som andelen karamellmalt exempelvis, men det påverkas inte av mäsktemperaturen överhuvudtaget.Fabrikör Ekstedthttps://www.blogger.com/profile/05062053334398289372noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6553578271232438737.post-27331057112395645142013-10-07T21:00:28.569+02:002013-10-07T21:00:28.569+02:00Jag är helt vilse i din förklaring. Om vi utveckla...Jag är helt vilse i din förklaring. Om vi utvecklar det hela: Vad gör ett öl sött?rickgordonhttps://www.blogger.com/profile/08967468304457985488noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6553578271232438737.post-83485098630804499282013-09-26T21:43:37.910+02:002013-09-26T21:43:37.910+02:00Nej, det är inte givetvis så att det ölet med FG 1...Nej, det är inte givetvis så att det ölet med FG 1028 blir sötare, det var just själva poängen.<br /><br />Om det endast är mäsktemperaturen som skiljer de båda ölen i ditt exempel åt så utgörs skillnaden i restextrakt av huvudsakligen dextriner, och dessa har ingen påtaglig sötma.Fabrikör Ekstedthttps://www.blogger.com/profile/05062053334398289372noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6553578271232438737.post-29188052674923729722013-09-26T18:48:42.861+02:002013-09-26T18:48:42.861+02:00Punkt 1 där Fredrik gör mig lite förvirrad.
Anta ...Punkt 1 där Fredrik gör mig lite förvirrad.<br /><br />Anta att jag brygger två st. Imperial Stout. Båda med OG 1090.<br />Det ena mäskas in i 64 grader och landar på FG 1018.<br />Det andra mäskas in i 66 grader och landar på FG 1028.<br /><br />Givetvis blir det sistnämnda ölet sötare, både smakmässigt och teoretiskt.<br /><br />Hur förklarar du detta?<br /><br />rickgordonhttps://www.blogger.com/profile/08967468304457985488noreply@blogger.com