lördag 20 februari 2010

Brygd #59: Kornvin


På jästkakan från min Ordinära Bitter bryggde jag en barley wine 13 februari. Jag valde att göra en ganska ljus variant, lite inspirerad av vinnaren på vinterölsträffen 2009. Förutom Maris Otter som basmalt blev det även 1 kg biskvimalt för att få lite kakig mandelmassaton, lite maltextrakt för att dryga ut, lite råsocker för bättre utjäsning, samt 100 g russin bara för att jag hade det liggandes hemma.

Jag tappade om det idag, och nu ska det få ligga och gotta till sig i min svala källare i två månader innan det är dags för flasktappning.

Data
  • Satsstorlek 20 l
  • OG 1090
  • FG 1020
  • Abv 9,2 %
  • BU 55
  • SRM 14 (kopparfärgad)
Malt och extraktgivare
  • 6 kg pale ale-malt (maris otter)
  • 1 kg biskvimalt
  • 500 g ljust maltextrakt (tillsatt sent i vörtkoket)
  • 500 g råsocker (tillsatt sent i vörtkoket)
  • 100 g hackade russin
Infusionsmäskning vid 66 C i en timma, vid slutet hade temperaturen sjunkit till 65 C.

Humle
  • 50 g challanger, 60 min
  • 30 g challanger, 20 min
Total koktid 2 timmar.

Jäsning
Jäsning med Wyeast 1968
  • i en vecka vid 20 C
  • lagring i 7 veckor vid 15 C.
Övrigt:
  • Flaskjäsning med druvsocker, 4 g/l
  • En påse S-04 tillsattes vid flasktappning
Bedömning (13/4):

Redan efter knappt två veckor efter buteljering verkar den vara fullt kolsyresatt; ett rejält pys hörs när jag öppnar kapsylen. Hoppas inte att S-04:an ger sig på för mycket av de sockerarter som Fullers-jästen inte rådde på. Då riskerar jag att ha ett gäng flaskbomber om några månader.

Färgen är grumligt bärnstens- till kopparfärgad med ett rejält krämigt smutsvitt skum. Maltig smak med en lätt jordgubbsfruktighet, och en svag karamellighet. Normal kolsyrenivå. Ganska torr trots FG 1020, och med en tydlig beska. Jag hade gärna sett lite mer sötma och karamellighet, men å andra sidan valde jag medvetet att göra ett ganska ljust kornvin utan karamellmalt. Det här kan förhoppningsvis utveckla sig med lagring, just nu är det gott men lite trist.

Tillägg (27/8):

Infekterad av brettanomyces. Öppna flaskan i slasken och njut av fontänen!

tisdag 16 februari 2010

Brygd #58: Ordinarie Bitter



Som hembryggare har jag haft en tendens att ofta brygga ganska alkoholstarka öl; dubbel-IPA, barley wine, imperial stout, starka belgare och så vidare. Detta är roliga ölstilar att brygga, men det blir jobbigare att dricka upp. Majoriteten av de öl jag dricker är nämligen normalstarka vilket leder till att mina starkare brygder blir stående i källaren. Visserligen klarar alkoholstarka öl av att stå ganska länge - de kan till och med bli bättre - men man skjuter ju bara problemet framför sig.

Framledes ska jag försöka skifta fokus till lite mer svagare eller normalstarka öl, även om vårens bryggplaner bjuder på en ganska blandad kompott. Först ut är en bitter, Fabrikör Ekstedts ordinarie bitter, som bryggdes 6 februari.

Data
  • Satsstorlek 25 l
  • OG 1039
  • FG 1014
  • BU 35
  • SRM 11 (mörkt bärnstensfärgad)
  • Abv 3,3 %
Malt & extraktgivare
  • 3 kg pale ale-malt (maris otter)
  • 1 kg biskvimalt
  • 300 g ljust maltextrakt (förkultur)
Infusionsmäskning vid 69 C i 60 minuter, vid slutet hade temperaturen sjunkit till 68 C.

Humle
  • 20 g challenger, 60 minuter
  • 30 g east kent golding, 30 minuter
  • 30 g east kent golding, 5 minuter
  • 40 g east kent golding, torrhumling
Total koktid 90 minuter.

Jäst
Jäsning med Wyeast 1968 vid 19-20 C i knappt två veckor.

Övrigt:
  • Kolsyrejäsning med druvsocker, 5 g/l
Bedömning (28/4):

Lite sent tillagt kanske, men det blev ett lyckat resultat, med en lätt brödighet och nötighet, samt träiga, örtiga och blommiga humletoner. Bra kropp och kolsyra. Den var dock godast väldigt färsk, och blev snabbt aningen trött.